Przejdź do głównej zawartości

Wspaniałe ciasto z nektarynką: puszysto-kruche!

Dziś miałam zupełnie inną koncepcję na pieczenie. Kupiłam składniki, przygotowałam wszystko i pomyślałam, że zanim zabiorę się za ciasto, zajrzę szybciutko do nowego numeru czasopisma "Gotuj krok po kroku". Znalazłam tam mnóstwo przepisów, które niedawno pokazywałam Wam na blogu oraz... obłędnie wyglądające ciasto, które całkowicie zawróciło mi w głowie! Szybko zamieniłam składniki i zabrałam się za przygotowanie. Nie powiem, roboty trochę jest, ale każda minuta spędzona w kuchni jest warta takiego smaku! Początkowo byłam zła, bo strasznie długo się piekło, z wierzchu wyglądało na gotowe, a środek ciągle był surowy. Na szczęście wsparcie Mężusia i przejęcie przez Niego obserwacji pieczeniowej okazało się nieocenione (ja już powoli wychodziłam z siebie, więc wolałam się oddalić). Ciasto jest cudowne - z zewnątrz kruche, w środku delikatne, puszyste, a w dodatku cudowny posmak nektarynek...


Składniki - ciasto kruche:                Składniki - ciasto puszyste:
- 200 g mąki pszennej,                    - 100 g margaryny,
- 1 jajko,                                        - 4 żółtka,
- 150 g margaryny,                         - 100 g cukru pudru
- 60 g cukru pudru.                        - 30 g cukru z prawdziwą wanilią.
                                                      - skórka starta z 1/2 cytryny,
                                                      - 100 g jogurtu naturalnego,
                                                      - 140 g mąki pszennej,
                                                      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                      - piana ubita z 4 białek ze szczyptą soli.

Dodatkowo: 300 g owoców (u mnie nektarynki i pół banana) i cukier puder do dekoracji.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

1. Na początku przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy (musi być gładkie). Kulę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie należy odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy.

2. Dno formy wypełniamy papierem do pieczenia, układamy ciasto.







3. 1/3 pozostałego ciasta wyklejamy wewnętrzne boki tortownicy. W ten sposób uzyskujemy brzegi o wysokości ok. 3 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.





4. W misce ubijamy rozpuszczone masło, żółtka, cukier puder, cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny. Wyłączamy mikser, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.




5. W misie miksera ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy z masą żółtkową, delikatnie mieszając.






6. Owoce myjemy, obieramy, kroimy na dowolny kształt.







7. Na ciasto kruche wylewamy masę puszystą.







8. Na wierzchu układamy gęsto owoce. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut, do suchego patyczka. Smacznego!!!


















Komentarze

  1. Fajny pomysł:-). Puszysto-kruche zapowiada się smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne, polecam! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, dziękuję :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe :) I jeszcze te połączenie kruchego z biszkoptowym... mmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie jest boskie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. kurcze, szkoda, że nie wstawiłaś tego ciacha wcześniej, bo cierpiałam na nadmiar nektarynek i z pewnością bym wykorzystała Twój przepis, bo baaardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, faktycznie szkoda. Jeśli masz w domu nadmiar innych owoców, to też możesz spróbować :) Albo następnym razem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ciasto imponujące, połączenie dwóch rodzai ciast z pysznymi owocami, znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyszło. Pewnie szybko zniknie, jeśli już go nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż się odchudza, więc stara się omijać je szerokim łukiem. Co chwilę jednak słyszę "a może zjadłbym jeszcze jeden, malutki kawałek?" :) Ja też z trudem powstrzymuję pragnienie pochłonięcia kolejnego "malutkiego" kawałka :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Taki maz to skarb :) A ciasto wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie - mam prawdziwy Skarb w domu. Dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wygląda super, a jakie szczegółowe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Starałam się pokazać jak zrobić to ciasto krok po kroku :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Świetny instruktaż, a ciasto? Zaintrygowało mnie.. szczególnie kiedy mowa o cieście kruchym ;-D Powiadasz.. puszyste? Lubię!


    Zapraszam do mnie www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku jest niesamowicie puszyste, z zewnątrz ma kruche brzegi... jak dla mnie ciasto z serii idealnych. Dziękuję za zaproszenie, skorzystam i to często :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Witamy,
    niezwykle miło nam widzieć smakowite zdjęcia ciasta przygotowanego według naszego przepisu. Już na sam widok cieknie nam ślinka!

    serdecznie pozdrawiamy

    Redakcja czasopisma Gotuj krok po kroku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za odwiedziny na moim blogu oraz komentarz. Z wielką przyjemnością przygotowałam to ciasto. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!