Przejdź do głównej zawartości

Szybka przystawka: jajka faszerowane ogórkiem, szynką i porem

Oto kolejna propozycja z serii smacznych, łatwych i bardzo szybkich - zarówno w przygotowaniu, jak i jedzeniu! Były już jajka nadziane pieczarką, a także szynką i serem, teraz pora na bardzo wyrazisty smak, który jak określił mój Mąż "doskonale pobudza kubki smakowe". Jeśli miałabym wybierać najlepsze, wybrałabym właśnie te, chociaż mój wybór może być spowodowany tym, że poprzednie wersje nadzianych jajek zwyczajnie mi się przejadły. Połączenie szynki, ogórka i pora ma w sobie coś fajnego, co naprawdę świetnie do siebie pasuje. Uwielbiam takie smaki, które są dalekie od neutralności. Ten z pewnością do mdłych nie należy. Bardzo polecam! Przepis pochodzi z jednej ze stron internetowych.

 Składniki na 12 połówek, czyli 6 jajek:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone,
- 1 niewielki por,
- mała garść startej na tarce szynki (dowolnego rodzaju),
- przyprawy: sól, pieprz,papryka ostra,
- majonez.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do miseczki wrzucamy pokrojone na drobną kosteczkę ogórki, por, startą szynkę, rozgniecione żółtka oraz łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wypełniamy połówki białek farszem, posypujemy wierzch jajek ostrą papryką. Smacznego!


Komentarze

  1. uwielbiam faszerowane jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Zwłaszcza z jakimś fajnym nadzieniem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :) Dziękuję :)

      Usuń
  3. Uwielbiam jajka faszerowane, a jakoś nigdy poza świętami wielkanocnymi, nie robię ich. Nie wiem dlaczego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię je bardzo często, stąd mowa o przejedzeniu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jajka faszerowane! pycha! lubię nadziewać je wszystkim! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Najbardziej lubię wyraziste nadzienia :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Wszędzie tylko przepisy zdjęcia, przepisy i zdjęcia a ja jestem głodny :( dajcie coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wchodzenie na tego typu strony grozi nagłym zwiększeniem apetytu! :)

      Usuń
  6. Uwielbiam nadziewane jajka i muszę przyznać, że pora jeszcze do nich nie wsadzałam :) Ale popieram, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam to po raz pierwszy :) W każdym razie połączenie warte grzechu! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Zaliczam bloga do kolejnych zakazanych po 19!!!!
    Zdecydowanie!!!
    Kusisz takimi faszerowanymi jajeczkami i to z dodatkiem mojego ulubionego pora .Wychodzę ,bo złamię zakaz i polecę do lodówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, miałabym porządne wyrzuty sumienia, gdybyś złamała zakaz :) Oj tak, por ma coś w sobie... Pozdrawiam!!!

      Usuń
  8. Uwielbiam jajka faszerowane:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji