Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z warzywami w aromatycznym sosie

Taki obiad miałam w planach już dawno temu. Przepis widniał na liście oczekujących (jak milion innych) i żałuję, że tak długo zwlekałam. Danie jest niezwykle sycące, aromatyczne. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo w swoim składzie ma ziemniaki i warzywa. Autorka przepisu zaznacza, że jedna porcja dania zawiera 284 kcal. Starałam się ograniczyć tłuszcz do minimum (oczywiście soli prawie nie dodałam), mam nadzieję, że się udało. Chociaż jak na danie obiadowe, to 284 kcal nie jest aż tak dużo :) Przepis pochodzi z książeczki "Kurczak, jakiego nie znacie" J. Górskiej.

Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka,
- 300 g ziemniaków,
- 1 duża czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 1 puszka pomidorów,
- 1,5 szklanki rosołu,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: papryka ostra, majeranek, pieprz, sól (troszeczkę), cukier,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka oleju.

1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. posypujemy odrobiną soli, pieprzem oraz łyżeczką majeranku. Dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.





2. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy (bez dodatku soli) na półtwardo. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę podobnie.





 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę.







4. Po chwili dodajemy paprykę i ziemniaki. Smażymy przez chwilę.







5. Dodajemy pomidory z puszki, rosół oraz świeżo wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy całość pieprzem, cukrem, papryką i ewentualnie solą. Dusimy przez chwilę. 





6. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso. Smażymy przez chwilę (aż zbieleje), a następnie dodajemy do patelni z warzywami. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy majerankiem. Podajemy gorące. Smacznego!

Komentarze

  1. mniammmm lubie kurczaka pod każdą postacią:D wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Ja też uwielbiam kurczaka w różnych wydaniach :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie potrawu z drobiu, wygląda bardzo apetycznie i jakie szczegółowe zdjęcia, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Lubię takie dania .Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajoski ten Twój kurczaczek :) A czemu gotować bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia, żeby sos się zagęścił :) Początkowo jest trochę wodnisty.

      Usuń
  6. Świetna propozycja na obiad! Prawie czuję aromat tej potrawy...mmm... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ten aromat jest kuszący... :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy przepis i pięknie i smacznie się prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym