Przejdź do głównej zawartości

Mandarynkowe rogaliki francuskie

Pomysł na kolejne słodkie zastosowanie ciasta francuskiego zaczerpnęłam od Mamy, kiedy w pewne słoneczne popołudnie zachciało nam się coś słodkiego do kawy i postanowiłyśmy coś wspólnie upiec. Przyznam, że uwielbiam ciasto francuskie za ogrom jego zastosowań. Nadzienie mandarynkowe okazało się bardzo trafione. A wystarczyło tylko ciasto, puszka mandarynek i jajko, by wzbogacić kawowe rozmowy o pyszny smakołyk. Polecam!!!

 Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- puszka mandarynek w lekkim syropie,
- 1 jajko,
- cukier puder do posypania,
- ewentualnie brązowy cukier do posypania.

Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty (u mnie wyszło ok. 30 malutkich rogalików). Na każdym z nich układamy po 2-3 mandarynki (oczywiście odsączone z syropu). Zwijamy w rogaliki, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (na wierzchu). Możemy posypać brązowym cukrem (wówczas rezygnujemy z cukru pudru po upieczeniu). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy do zarumienienia (ok. 20 minut). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!


Smakołyki na pikniki

Komentarze

  1. Świetny pomysł. Też lubię ciasto francuskie, ale z mandarynkami, to ani nie jadłam, ani nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Takie pomysły zazwyczaj rodzą się z braku typowych na ciasta składników. Mandarynki w cieście francuskim smakują naprawdę wspaniale, jednak gdyby nie cukier puder lub cukier brązowy, byłyby mało słodkie. Polecam zatem nieco je dosłodzić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ciasto francuskie to u mnie awaryjka .Szybkie ,pyszne i można wsadzic co dusza zapragnie ,a i tak prawie zawsze wychodzi pysznośc .Twoje z mandarynkami wyglądaja cudnie i tak zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Uwielbiam ciasto francuskie - właśnie za to, że można zrobić coś z niczego :)

      Usuń
  3. Mmmm pyszotka:) Też uwielbiam szybkie przekąski z francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie są najlepsze :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. uwielbiam ciasto francuskie, uwielbiam twoje rogaliki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy ciasto francuskie nie nasiąka zbytnio syropem? Zachowuje swoją kruchość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachowuje kruchość, tylko wiadomo - trzeba wcześniej odsączyć i delikatnie odcisnąć mandarynki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Extra! :) Z mandarynkami jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. z mandarynkami fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!