Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczny kurczak w ziołowej marynacie, najlepszy!

Taki kurczak na obiad to prawdziwa rozpusta w dietetycznym wydaniu! I jakże zdrowa rozpusta! Zawiera dużo witamin, mało soli, czyli wszystko, co należy jeść na diecie. Tuż po zamarynowaniu miałam ochotę go usmażyć, ale ze względu na Męża (i Jego postanowienie odnośnie trzymania diety) upiekłam go w piekarniku. Nasz obiad czuć na całym piętrze! Pomysł zaczerpnęłam od Teściowej - ostatnio mieliśmy okazję skosztować podobnego kurczaka (tylko w trochę innych ziołach) na obiad. Przepis będę powtarzać na pewno bardzo często. Zioła można urozmaicać, co jest największą zaletą tego dania - za każdym razem może smakować inaczej!

 Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- natka pietruszki (ilość wg uznania),
- szczypiorek (j.w.),
- przyprawy: curry, pieprz czarny, pieprz czerwony (świeżo mielone), odrobina soli, czosnek granulowany, odrobina jarzynki, suszona bazylia,
- oliwa z ostrymi przyprawami (lub zwykła wymieszana z odrobiną chili).

1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na nieregularne kawałki. Natkę i szczypiorek myjemy, siekamy jak najdrobniej. Mięso przekładamy do miski, polewamy 2 łyżeczkami oliwy, posypujemy przyprawami oraz ziołami. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę.



2. Po godzinie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości. Co jakiś czas zaglądamy, podlewamy wodą, by się nie przypaliło. Gotowe mięso podajemy z ziemniakami (doskonale będzie smakowało z frytkami light) lub ryżem i surówką. Smacznego!!!




Komentarze

  1. Bardzo mi się podoba. Chętnie bym zjadła taki obiad. A Twoje frytki light chodzą za mną od dłuższego czasu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś jedliśmy z dodatkiem ryżu, ale marzy mi się połączenie tego kurczaka z frytkami light... Polecam jedno i drugie, najlepiej razem :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie mięsko:) Pychunia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się w takim razie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wow!!! Rewelacja! Musze wypróbować. A takie ciasteczka, jak poniżej, jadłam ostatnio na zebraniu klubu plastyka!!BYłam w szoku, bo ja generalnie nie lubię cista francuskiego, a one mi baaaardzo smakowałY!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam mięsko :) A ciastka to całkowita improwizacja, dlatego tym bardziej się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  5. Wygląda pysznie, chyba sobie zrobię tak na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie szybkie, smaczne i zdrowe dania!!! Kurczak z ziołami jest super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Czosnek granulowany, jarzynka, ziemniaki lub frytk i light ???? I Wy mowicie ze to zdrowe???pfff

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowny Anonimie. Bardzo proszę o podpisywanie się pod komentarzami. Zalecając dodanie jarzynki mam na myśli domową, sporządzoną z suszonych warzyw, o czym pisałam niejednokrotnie. Czosnek granulowany można zastąpić świeżym - wedle gustu. A frytki light są z pewnością zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu. Kwestia dodawanych przypraw zależy od konsumenta. Pozdrawiam

      Usuń
  8. A naczynie zaroodporne ma byc przukryte podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym