Przejdź do głównej zawartości

Zupa-krem podwójnie paprykowy: żółto-zielony!

Przepis na znakomitą zupę paprykową dostałam już dawno temu od Teściowej. Zwykle robiłam ją z czerwonej papryki. Wersja żółto-zielona trochę różni się od czerwonej, jest bardziej delikatna. Obie smakują znakomicie, rozkochały w sobie już niejednego smakosza! Doskonale smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem, ale zdecydowanie najlepiej z kluskami kładzionymi. Polecam Wam wypróbowanie kremu z papryki w obu wersjach, jestem pewna, że nie będziecie mogli zdecydować, która jest lepsza :)

 Składniki:
- rosół,
- 3 papryki (2 żółte, 1 zielona lub 3 czerwone),
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (w przypadki wersji żółto-zielonej może być nieco mniej),
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra,
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia,
- ewentualnie: śmietana.

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła. Po ok. 20-30 minutach miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy koncentrat, miksujemy raz jeszcze. Zawartość garnka wlewamy do rosołu, mieszamy. Za pomocą łyżki cedzakowej można wyłowić pływające skórki z papryki. Jeśli gotujecie świeży rosół, można zmiksować warzywa razem z papryką, ale nie jest to konieczne. Zupę zagęszczamy mąką (1-2 łyżki mąki dynamicznie mieszamy w ok. pół szklanki letniej wody do gładkiej konsystencji; zupę można zagęścić zasmażką, ja wybrałam trochę lżejszą wersję). Przyprawiamy do smaku (zupa powinna być ostra). Na koniec możemy zaprawić śmietaną. W efekcie zupa ma pomarańczowy kolor za sprawą koncentratu pomidorowego. Krem z czerwonej papryki ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Smacznego!!!














Komentarze

  1. Pyszności! To trochę czasochłonne, ale proponuję zamiast duszenia ugrillować paprykę w piekarniku, zdjąć skórkę i wtedy zblendować - wtedy to jedna z najsmaczniejszych zup!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W gruncie rzeczy wcale tak długo się nie schodzi, tylko najgorszy problem z tą skórką :) Masz rację, grillowanie papryki to zdecydowanie lepsza alternatywa, dzięki! :) Grillowane warzywa mają coś niesamowitego w sobie! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham paprykę, ta zupka to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paprykę uwielbiam pod każdą postacią ,więc ta zupka jest dla mnie idealna.Podstawiam talerzyk ,skromnie ,może być bez dokładki nie będę taka łakoma

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!