Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna forma tiramisu: rolada!

Dziś mam dla Was przepis na obiecaną w piątek roladę. Jej przygotowanie było dość zaskakujące, w dobrym i złym rozumieniu tego słowa. Dobre już znacie - wspominałam o znakomitym działaniu piekarnika, a co się z tym wiąże - błyskawicznym przygotowaniu rolady. A co było złego? Nabiłam sobie guza. Na głowie. Złośliwa kawa uwzięła się na mnie. Wyjmując słoik z kawą z szafki, wyślizgnął mi się z ręki i spadł prosto na głowę, potem na płytki. Płytka pękła, na głowie guz, a kawa cała! Czy to nie złośliwość? Chyba się na mnie obraziła, bo od kiedy mamy ekspres, zaniedbałam swoją rozpuszczalną. Mam za swoje! Mimo przygód, rolada wyszła znakomita. Przepis pochodzi z moich wypieków. Wybaczcie za zdjęcia - nie zdążyłam zrobić przed podaniem, musiałam szybko po, póki jeszcze nie została zjedzona :)

Składniki na ciasto (blacha 36x24):
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 3,5 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1,5 łyżce gorącej wody,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dodatkowo: cukier z wanilią.

Składniki na krem:
- 120 ml śmietany kremówki,
- 250 g mascarpone,
- 2-3 łyżki likieru kawowego,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 1,5 łyżeczki gorącej wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- dodatkowo: kakao.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy partiami zmieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną kawę. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 8 minut (kontrolujemy długość pieczenia, moja rolada gotowa była w 6 minut). Rolada nie może być pieczona zbyt długo, gdyż przy zawijaniu popęka. W tym czasie przygotowujemy ręcznik - rozwijamy na blacie, posypujemy obficie cukrem z wanilią. Kiedy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją natychmiast z piekarnika i kładziemy na przygotowanym ręczniku papierem do góry. Powolutku go zrywamy, a następnie zawijamy roladę wraz z ręcznikiem. Czekamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy krem. Wszystkie składniki (dokładnie schłodzone, śmietana i serek muszą być najlepiej całą noc w lodówce) umieszczamy w misie i miksujemy tak, jak bitą śmietanę. Gdy rolada będzie już zimna, rozwijamy ją, smarujemy kremem, zwijamy i natychmiast (najlepiej owiniętą folią aluminiową) wkładamy do lodówki.  Przed podaniem wierzch posypujemy kakao. Smacznego!!!!!!



Komentarze

  1. Może i dobrze, że kawa cała - bo jakby do tego jeszcze się rozsypała po kuchni...:) Rolada wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to! Jeszcze bym miała ekstra sprzątanie w pakiecie :)

      Usuń
  2. Rolada! genialny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chociaż to pomysł Dorotki, ja tylko wykonałam :)

      Usuń
  3. Wspaniała rolada, uwielbiam tiramisu. Jak czytam, wymagała od Ciebie poświęceń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tyle poświęceń, ile mocnej głowy :) Na szczęście w porę wpadłam na pomysł, by obłożyć stłuczone miejsce lodem. Sądzę, że dzięki temu guz jest mniejszy, ale aż się boję pomyśleć jaki by był, gdybym na to nie wpadła... :)

      Usuń
  4. Oj przykro mi z powodu siniaka - jak to mówią, złośliwość rzeczy martwych. Ale za to rolada wyszła smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na złośliwość rzeczy martwych nie ma rady :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Oj widzę, ze jakaś plaga padła na blogerki kulinarne, gdzie nie spojrzeć, to jakiś wypadek:(
    Roladka wspaniała!:)

    Zdrówka życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Rolada prezentuje się wybornie! A guz zniknie raz- dwa, dobrze, że głowy nie rozcięłaś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście! Z dwojga złego lepszy guz :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam rolady :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd:) Bardzo polecam ten przepis - jest łatwy i przyjemny w wykonaniu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Prezentuje się wspaniale ,a do tego wyborne nadzienie .Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tiramisu, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że ta forma ma coś w sobie :)

      Usuń
  10. Bardzo fajna rolada. Co prawda akcja tiramisu na durszlaku się już zakończyła, ale jeśli się zgodzisz umieszczę linka w podsumowaniu, które mam dzisiaj w planie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak! Bardzo chętnie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji