Przejdź do głównej zawartości

Słodko-pikantny pomysł na obiad z piekarnika

Przepis na to danie dostałam od teściowej. Troszeczkę je pozmieniałam z uwagi na brak niektórych składników. Wyszło niesamowicie pyszne! Idealnie smakuje z ryżem, który doskonale komponuje się z różnorodnością smaków. Składniki są dość nietypowe, ale uwierzcie na słowo, w połączeniu smakują wyśmienicie! Jest to danie, które układamy warstwowo, zatem dziś mam dla Was ilustrowaną wersję krok po kroku. 
 Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka,
- 400 g papryki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oleju,
- pół szklanki sosu słodko-pikantnego lub chili i słodko-kwaśnego,
- 2 płaskie łyżki przyprawy do gyrosa i 2 łyżki przyprawy do grilla, sól, pieprz,
- 3 łyżki śmietany (u mnie 18 %),
- dodatkowo: ryż.

1. Na początku pierś z kurczaka lub indyka kroimy w paseczki i podsmażamy na łyżce oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili, gdy się zabieli, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.






2. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, układamy na mięsie.








3. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na papryce.








4. Całość polewamy sosem, a następnie wyrównujemy za pomocą łyżki.








5. Równomiernie posypujemy przyprawami (do gyrosa i grilla).








6. Polewamy śmietaną (można użyć więcej, ja nie chciałam, by danie było aż tak kaloryczne :) ). Wstawiamy przykryte do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Podajemy z ugotowanym ryżem.W trakcie pieczenia można wymieszać wszystko, wówczas śmietana idealnie połączy się z całością. Smacznego!





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Hehe, cieszę się, że jestem przekonująca :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja przez długi czas nie mogłam przekonać się do słodkiego smaku w mięsach, ale od niedawna pokochałam taką różnorodną gamę smaków! Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jestem zwolenniczką takich dań i przeróżnych zapiekanek jednogarnkowych :) Musi mieć ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest naprawdę ciekawy, trochę słodki, bardziej pikantny. Dodatek papryki i przypraw sprawia, że danie jest niesamowicie aromatyczne i kuszące!

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie dania obiadkowe!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Pozdrawiam i zachęcam do ugotowania :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie jednogarnkowce. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne :) Mężuś nie mógł się oderwać :)

      Usuń
  6. Super danie, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super smaczny obiadek :-) uwielbiam takie dania z piekarnika :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - zapiekanie ma w sobie to "coś" :)

      Usuń
  8. a smietana ma byc slodka czy kwasna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana kwaśna - czyli 18 %, tak jak napisałam w składnikach. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. i ten sos jeden czy taki i taki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli słodko-pikantny to jeden, a jeśli słodko-kwaśny to razem z chili - wybór zależy od upodobań smakowych :) Można też zostawić sam słodko-kwaśny. Powodzenia :)

      Usuń
  10. a moze byc smietana 10% bo mieszkam za granica i nie znalazlam innej, jest jeszcze 26% baardzo gesta, wiec ktora bedzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
  11. ok dziekuje Ci bardzo, dzisiaj wyprobuje przepis na obiad.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki i niecierpliwie czekam na opinię :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  12. Bylo pyszne, dziekuje i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)))

      Usuń
  13. pyszne danie. Dodałam trochę cytryny - myślę, że ciekawy efekt. Dziękuję za przepis:)
    P.S. Dołączyłabym zdjęcie, ale nie bardzo się da.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że danie smakowało :)))) Bardzo proszę o przesłanie zdjęcia na mojego maila: marikac1@wp.pl
      Z przyjemnością obejrzę :))
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!