Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie puszyste muffinki z coca-colą i bananami

Dziś jest dobry dzień. Dla mnie i mojego piekarnika. Dla mnie, bo jestem w swoim żywiole pieczeniowym, dla niego, bo wypieki chyba wyjątkowo przypadły mu do gustu i zamiast upiec muffinki w 25 min, zrobił to w 12. Roladę (na którą przepis podam wkrótce) upiekł w 6 minut :) Smak muffinek mnie zaskoczył. Nie spodziewałam się wyrafinowanego smaku, bo nie dodałam żadnych niezwykłych składników. Okazuje się, że jeden banan i pół szklanki coca-coli potrafią zdziałać cuda. Muffinki są puszyste jak nigdy dotąd, a smakują... och, jak one smakują! Rozpływają się w ustach! Jutro będę robić do nich polewę, na którą przepis podam po weekendzie. Przepis na muffiny pochodzi z moich wypieków, ale wprowadziłam kilka modyfikacji.

Składniki na ok. 20 muffinek:
- 200 g mąki pszennej,
- 160 g drobnego cukru do wypieków (może być zwykły),
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 150 ml coca-coli,
- 100 ml oleju,
- 1 banan.

Wszystkie składniki mokre mieszamy trzepaczką. Składniki suche umieszczamy w oddzielnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń (krótko, tylko do połączenia). Foremki do muffinek napełniamy masą, na początku tylko zakrywając dno (jak na zdjęciu poniżej). Do każdej wkładamy plasterek banana, a następnie dopełniamy masą do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (wg przepisu ok. 25 minut; pieczemy najlepiej z funkcją termoobiegu). Studzimy na kratce. Smacznego!














Komentarze

  1. Piekarnik dostał speeda, nieźle :) Muffinki są obłędne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwie zaszalał :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super ta bananowa niespodzianka w środku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Banany i coca-cola jakoś wyjątkowo mi pasują! :)

      Usuń
  3. Wyglądają wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Czekam na relację :)

      Usuń
  4. Z czym?:) Ale fajne:) Takich smaków jeszcze nie robiłam, i nie jadłam :) hmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki dość nietypowe, ale bardzo udane! Efekt jest niesamowity: muffinki mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach... Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Świetnie wyglądają w przekroju :) Muszą bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Polecam!

      Usuń
  6. Przepis ten dodaję do ulubionych i będzie czekał w kolejce do zrobienia, bo muffinki bardzo lubię i banany też :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czekam na relację :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. jak mi się zachciało nutelli z bananami (bo o twoich muffinkach wole nie marzyc)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie przypominaj mi o tym połączeniu! Grozi szybkim pójściem w biodra :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. :) Najfajniejsza jest w nich puszystość i ta niespodzianka w środku :)

      Usuń
  9. Uwielbiam muffinki a te wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. hej, hej ja też takie chce! :)w weekend trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wrażenia :) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  11. Znalazła przepis i po przejrzeniu tylu pochlebnych opinii zrobiłam. Teraz nie zostaje mi nic innego jak uczciwie pochwalić Autorkę i serdecznie polecić przepis bo muffinki wyszły PRZEPYSZNE!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. już siedzą w piekarniku ciekawa jestem co wyjdzie :D:D DOME

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na relację :)

      Usuń
  13. moje też siedzą, zobaczymy jak wyjdą - nie miałam w domu akurat kakao, więc dałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z wiórkami kokosowymi, czekam na rezultat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne urozmaicenie! Och, będą pyszne :) Czekam na relację :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. wyszły prze-py-szne! Jednak jak ktoś będzie robił muffiny z czekoladą polecam dodać więcej proszku do pieczenia - czekolada jest dość ciężka i pierwsza partia nie urosła zbyt bardzo, dopiero druga z większą ilością proszku wyrosła ponad formę :)

      Usuń
    3. Dzięki za informację :) Bardzo się cieszę, że smakowały! Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!