Przejdź do głównej zawartości

A na śniadanie... frittata!

Od kilku dni chodziła za mną frittata... I w końcu skusiła! Frittata to włoski omlet, wzbogacony o różnorodne dodatki. Od tradycyjnego omletu różni się tym, że wspomniane dodatki łączymy przed wylaniem masy na patelnię lub do naczynia żaroodpornego, a nie pod koniec smażenia. Kolejną różnicą jest sposób podania - omlet przygotowujemy zazwyczaj osobno dla każdej osoby, a frittatę serwujemy w całości, a następnie kroimy na porcje. Niezwykłą zaletą tego dania jest fakt, iż frittata jest dobrym sposobem na wykorzystanie wszystkiego, co zalega w lodówce. Uwaga, uwaga...

 Składniki na frittatę o wielkości standardowego naczynia żaroodpornego:
- 1 papryka,
- 8 pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 parówki,
- 6 jajek,
- przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, oregano,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- garść startego żółtego sera.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę parówki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki (w plasterki). Całość przyprawiamy bazylią i oregano, ewentualnie solą.
Do miski wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz chili (przyprawiamy dość obficie). Mieszamy trzepaczką. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy zawartość patelni, a następnie zalewamy jajkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (najlepiej z funkcją termoobiegu). Zapiekamy ok. 10-12 minut. Smacznego!!!












Komentarze

  1. To się nazywa królewskie śniadanko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fritattę Śniadanie pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam omletu! a jak juz to zwykle na słodko:) Spróbuję Twojego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, jest fajną odmianą tradycyjnego :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pychota, dawno już nie robiłam, wspaniałe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne danie, które można zrobić w wielu wersjach - w zależności od danego składnika:) Bardzo lubię, dawno nie robiłam! Twoja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest w tym daniu najfajniejsze, że za każdym razem może smakować inaczej :)

      Usuń
  6. Ale smaczny kąsek, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wypasione śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabym jeść takie codziennie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym