Przejdź do głównej zawartości

Idealne ciasto pierogowe!

Zbliża się sezon owocowy, a wraz z nim moda na pierogi. Znalazłam cudowny przepis na ciasto pierogowe na blogu moje wypieki - szybkie w wykonaniu, elastyczne, a przygotowanie to sama przyjemność. Pierogi, które Wam zaprezentuję robiłam z kapustą i grzybami. Co prawda ich czas już minął, bo najlepiej smakują w czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale u nas są zawsze mile widziane :) Ciasto doskonale smakuje z każdym nadzieniem, musicie spróbować! 

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 jajko,
- niecała łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju.

Składniki na farsz:
- dość duża garść suszonych grzybów,
- ok. 200 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- olej do podsmażenia.

Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Grzyby namoczyć w garnku z wodą, najlepiej przez całą noc. Rano gotować przez ok. godzinę. Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, ugotować (do miękkości, ok. 30 minut). Cebulę podsmażyć na łyżce oliwy. Po chwili dodać do niej ugotowane i pokrojone drobno grzyby oraz kapustę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Aby farsz był dosyć zwarty, można posłużyć się maszynką do mielenia.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Po wyjęciu z misy delikatnie zagnieść. Ciasto można oczywiście od początku zagnieść ręcznie. Kulę dzielimy na mniejsze placki, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Za pomocą szklanki wycinamy koła, układamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Pierogi doskonale smakują zarówno gotowane, jak i smażone (po ugotowaniu) :) Smacznego!


Komentarze

  1. Zdecydowanie taki smażony :-) wygląda pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak, pokusa jest duża :)Nic nie dorówna smażonemu :)

      Usuń
  2. Robię dokładnie takie samo ciasto :) Potwierdzam, jest
    IDEALNE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przysmażane są najlepsze!
    Uwielbiam pierogi, a mimo wszystko wołami by mnie nie zaciągnęli bym je robiła w taki upał. Szczerze podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi robiłam już jakiś czas temu, jak jeszcze nie było takich upałów :)Dziś mogłabym zrobić, ale najchętniej jakieś owocowe :)

      Usuń
  4. Uwielbiam smażone pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pamiętam moje przygody z ciastem pierogowym... Jakaś masakra:) Ale od pewnego czasu mam jeden niezawodny przepis- mąka i ciepła woda- tak jak u Ciebie, tylko bez jajka. Myśl o dodaniu do ciasta pierogowego jajka podwyższa mi ciśnienie!:) Nigdy mi nie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Spróbuj następnym razem z jajkiem, tylko w mikserze. Udaje się, naprawdę, zawsze! :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. fajny blog;
    do pierogów polecam gotowe krążki pierogowe:
    http://www.pierogiszybko.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!