Przejdź do głównej zawartości

Francuskie kwiatuszki z wisienką

Nie ma nic przyjemniejszego, niż kreatywność przy użyciu ciasta francuskiego! Kreatywność (jak widać) trwa nadal, a mój post rozpoczął się niczym hasło reklamowe. Ciastka są doskonałe na brak czasu i pomysłu na wyrafinowany deser. Można je przygotować z ulubionych składników i za każdym razem będą smakować inaczej. Polecam wszystkim zabieganym i (tak jak ja) spragnionym słodyczy! Moją inspiracją był przepis z bloga Słodkości na talerzu.

 Składniki:
- ciasto francuskie,
- konfitura wiśniowa (z całymi wiśniami),
- 1 jajko,
- cukier brązowy,
- ewentualnie posypka waniliowo-karmelowa do deserów.

1. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na dowolną ilość kwadratów. W każdym z nich odcinamy brzegi na wzór ramy, zachowując nieprzecięte kawałki środków boków. Rogi zawijamy do środka, delikatnie przyciskając, by się zlepiły.




2. W ten sposób utworzy się kwiatuszek.







3. Na środek nakładamy wisienkę z niewielką ilością konfitury. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, całość posypujemy brązowym cukrem i odrobiną posypki do deserów. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut, do zarumienienia. Smacznego!!!




Komentarze

  1. Świetny kształt! akurat ma ciasto w lodówce:) Propozycja na szybki deserek:) Ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uwielbiam kuchenne kombinacje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały :)

      Usuń
  3. Śliczne! Mi ciasto francuskie zawsze się rozwala, Tobie wyszły idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rozwala Ci się? Może zbyt długo stoi w cieple przed włożeniem do piekarnika?

      Usuń
  4. Wyglądają świetnie. Muszę wypróbować przepis przy najbliższej okazji. Tylko pewnie nie wyjdą mi takie ładne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą, wyjdą! Jestem o tym przekonana :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. hmm, hmm, hmm, pyszne, piękne na dwa kęsy, idealne! szkoda, że nie mam ciasta francuskiego;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największą zaletą tych ciasteczek jest chyba rozmiar - taki w sam raz na dwa kęsy :) Gdybym mogła, podałabym przez monitor... jeszcze kilka zostało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wyglądają uroczo i przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do spróbowania!

      Usuń
  7. Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne. Ciasto francuskie jest świetne właśnie dla tego, że do wszystkiego pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wszystkiego pasuje i niezwykle szybko można przygotować coś pysznego :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!