Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie makowy tort z kremem śmietankowo-migdałowym

Zawsze, kiedy mam zrobić tort, myślę o nim bardzo długo. Najpierw waham się nad wyborem spodu, potem wymyślam krem. I nie mogę się zdecydować. Tym razem postanowiłam upiec tort makowy z przepisu znalezionego na moich wypiekach. Nasączenie, krem i cała reszta to moja własna kompozycja. Polecam Wam ten lekki tort - jak dla mnie połączenie maku, kremu śmietankowego, migdałów i porzeczki jest idealne!

Składniki na spód:
- 5 jajek,
- 150 g cukru pudru,
- garść migdałów (z czego po zmieleniu blenderem do spodu potrzebne są 2 łyżki),
- 120 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 200 g suchego maku.

Dodatkowo: masło i bułka tarta.

Składniki na przełożenie:
- 500 ml śmietany kremowej,
- 2 fixy do ubijania śmietany,
- 2 łyżki cukru pudru,
- migdały (ze składników na spód - pozostałość),
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- konfitura porzeczkowa,
- pół tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji.

Składniki na poncz:
- 1/3 szklanki wódki,
- 2/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodajemy bardzo powoli (najlepiej mieszając mikserem na najniższych obrotach, pod koniec ręcznie, bardzo delikatnie, by nie opadła piana) mieszankę mąk, proszku do pieczenia, migdałów i maku.
Tortownicę (średnica 23 cm) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Po dokładnym wystudzeniu należy przekroić wzdłuż dwukrotnie (na 3 blaty). Blat, który tworzył tzw. kopułę tortu może mieć delikatne wybrzuszenie. Można je odkroić i skruszyć, a następnie wykorzystać do dekoracji boków tortu.
Wszystkie składniki na poncz dokładnie mieszamy. Przygotowujemy krem: bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów (śmietanę najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, a następnie 15 minut przed ubijaniem włożyć do zamrażarki). Pod koniec ubijania dodajemy zmielone migdały.
Pierwszy blat umieszczamy na paterze, bardzo dokładnie nasączamy, smarujemy 2 czubatymi łyżkami konfitury oraz 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak samo. Ostatni blat nasączamy i smarujemy kremem (nie wykładamy już konfitury). Tort powinien być bardzo dobrze nasączony. Najlepiej pozostawić trochę kremu, by posmarować nim boki tortu, a następnie obłożyć skruszoną kopułą tortu.  Całość dekorujemy czekoladą mleczną startą za pomocą obieraczki do ziemniaków. Smacznego!!!!!!!!



Komentarze

  1. Oj zjadłabym:) Uwielbiam mak, dlatego właśnie w moim piekarniku siedzi ciasto z jego dodatkiem:) Wiesz może ja poproszę kawałek Twojego do kawy?:) Oj zjadłabym już teraz:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bardzo proszę - został jeszcze akurat jeden, chyba z myślą o Tobie :) Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Też uwielbiam torty makowe, kojarzą mi się z .. Bożym Narodzeniem i właśnie taką zimową porą skamują mi najbardziej! Twój wygląda super - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest - mak faktycznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem :) Wiosenne tchnienie zyskał dzięki lekkości, więc myślę, że pasuje i na teraz ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo smakowity kąsek ;) Bardzo lubię mak i to nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez bardzo lubie wszelakie makowe wypieki :) Robiłam kedys ten od Dorotki i był pycha :) Twój tez prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie będę oryginalna - też kocham wszystko co z makiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowe wypieki są zawsze mile widziane :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym