Przejdź do głównej zawartości

Moja wersja chili con carne

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które w swoim składzie zawiera mięso mielone, papryczkę chili, pomidory, cebulę. Niezwykły aromat tej potrawy nadawany jest za sprawą kminu rzymskiego. Moja wersja znacznie odbiega od tradycyjnego chili con carne, gdyż oprócz charakterystycznych dla tego dania składników, zawiera też inne. Kierowałam się głównie zawartością lodówki i własnym gustem :) Efekt wyszedł niesamowity - nie mogłam się doczekać, kiedy je zjem :) Co prawda najadłam się już samym (wielokrotnym) próbowaniem, ale rytuał obiadu musiał być! :)

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- ok. 200 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: chili, pieprz, sól, odrobinę cukru,
- 1 łyżka oleju,
- dodatkowo: ryż.

Na 1 łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować blenderem), umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, fasolę oraz umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 minut. Całość przyprawiamy 1-2 łyżeczkami chili, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, do momentu odchodzenia skórki od papryki. Na koniec zaprawiamy koncentratem i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!

Komentarze

  1. Fatycznie pysznie wygląda!

    Ja dodatkowo dodaję troszkę ciemnego kakao, wydobywa taki cudny smak z całego dania,...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao? Nie wpadłabym na to! Koniecznie muszę spróbować, brzmi niezwykle intrygująco! Dzięki za inspirację!!!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I to chyba cały sekret tego wspaniałego dania! :)

      Usuń
  3. pyszności :) Strasznie dawno nie jadłam :) Ja też daje albo kakao albo gorzka czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam:) Aż mnie naszła ochota na nie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy zrobiłam,to ciągle ten smak chodzi mi po głowie :)

      Usuń
  5. Mmm, jak patrzę na składniki, to mi ślinka leci! A co proponujesz do tego? Lubię takie dania "z czymś" - tacos, tortilla, muffinki kukurydziane? :D

    Pozdrawiam!
    Zytka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj podałam z ryżem, ale najbardziej pasowałaby mi domowa tortilla :) W założeniu miałam ją zrobić, ale zabrakło mi mąki, więc musiałam przeprosić się z ryżem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Oj, ale pychota. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. U nas wpisało się na stałe :)

      Usuń
  7. Podoba mi się Twoja wersja .Musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to danie , chyba w każdego wydaniu smakuje wyśmienicie :)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym