Przejdź do głównej zawartości

Lubicie ślimaki?

Oczywiście w postaci bułeczek! :) Ja od dziś powiem więcej - zakochaliśmy się w nich bez opamiętania! Są fantastyczne zarówno w smaku, jak i wyglądzie, czego chcieć więcej? Puszyste w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz, a posmak ziół sprawia, że nie trzeba nawet dodatków do ich zjedzenia. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku! Przepis jest jak zwykle kombinowany, częściowo z moich zapisków, częściowo z moich wypieków (z dwóch przepisów).

(
 Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- niecałe 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli, nawet czubata,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- niecałe 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii,
- dodatkowo: 1 jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania, sezam, 2 łyżki roztopionego masła.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, sól, zioła, masło i stopniowo mąkę. Jeśli ciasto zacznie się kleić to trzepaczki, przekładamy na blat i zaczynamy zagniatać, podsypując mąką. Ilość mąki należy dostosować do ciasta - jeśli się nie klei, można dodać jej trochę mniej. Zagniatamy bardzo starannie, do elastyczności. Przekładamy kulę do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto krótko wyrabiamy, a następnie dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placuszek. Za pomocą pędzelka smarujemy odrobiną roztopionego masła, a następnie zwijamy w rulonik (jak naleśnik). Rulonik zwijamy na kształt ślimaka, a jego zakończenie wciskamy pod spód. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 30-40 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po upływie 30-40 minut, smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem i mlekiem, a następnie posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut. W trakcie pieczenia, gdy ślimaczki zaczną się szybko rumienić, można przykryć je folią. Smacznego!!!!


Komentarze

  1. A już się nabrałam na pierwszym zdjęciu że to prawdziwe ślimaki :-)po upieczeniu wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, bo trochę wyglądają jak prawdziwe :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Ale piękne! Zjadłabym sobie takie na kolacje z serkiem śmietankowym i dżemem czereśniowym... a tu mogę tylko popatrzeć;( Przepis zapisany, może zrobię na weekend;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam gorąco, smak na pewno Cię miło zaskoczy :)

      Usuń
  3. Mam ogromną ochotę na ślimaki ale z cynamonem i sosem karmelowo-cynamonowo-orzechowyn...Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, cynamonowe i to z takim sosem! W następnym wydaniu na pewno takie zrobię :)

      Usuń
  4. No to teraz mnie "rozwaliłas" Mariko! Koniec tego lenistwa! Idę do kuchni i biorę Twój przepis. Mam godzinę zanim dzieci wrócą ze szkoły. Przywitam ich tymi ślimakami!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na relację :) Mam nadzieję, że dzieciom będzie smakowało :)

      Usuń
    2. Czy Ty wiesz że ja zmarnowałam jaja, zioła, drożdże!!! chciałam zrobić razowe i nie sprawdziłam mąki:( a tam były robale!!! wszystko wyrzuciłam i zrobiłam od nowa:) Ciasto rośnie sobie po cichutku:) może nie będzie więcej pecha:)

      Usuń
    3. O Matko kochana! Co za pech! No nic, najważniejsze, że w porę się zorientowałaś. Trzymam kciuki za nową partię, teraz na pewno się uda!!! :)

      Usuń
    4. No moja droga właśnie się zajadamy:) Ślimaczki wyszły przepyszne! :) Jemy cieplutkie i chrupiące:) Pokazać światu?:) Pozdrawiam z pełnym brzuszkiem ślimaczków:)

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę!!! :) Ja jeszcze wykańczam cudem ocalonego z wczoraj :) Zazdroszczę Wam tych cieplutkich i chrupiących :) Pokaż światu, a jakże! Pozdrawiam!! :)

      Usuń
  5. Mniam! Wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają - gorąco zachęcam :) Pozdrawiam!!!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!