Przejdź do głównej zawartości

Focaccia z pomidorami i szynką

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które stanowi podstawę pizzy. Zazwyczaj nie zawiera dodatków, jedynie jest skropiona odrobiną oliwy z oliwek. Podobnie jak każde pieczywo, focaccia ma swoje odmiany, typowe dla różnych regionów Włoch. Moja odmiana nie jest typowym pieczywem włoskim, ponieważ dodałam do niej szynkę i odrobinę sera. Wynika to z faktu, iż chciałam z niej uczynić danie główne, a nie jedynie przystawkę. Samo ciasto, zioła i oliwa wpisują się już we włoski klimat. Polecam Wam wypróbowanie - nie pożałujecie!!!

Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- odrobinę cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 250 ml ciepłej wody.

Dodatkowo - na wierzch:
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 5 plasterków szynki,
- garść startego sera,
- świeże zioła: bazylia, oregano,
- oliwa z oliwek wymieszana z solą i granulowanym czosnkiem (u mnie oliwa połączona z włoską oliwą z dodatkiem papryczki chili oraz dodatek soli i czosnku).

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na chwilę. Dodajemy oliwę, sól, mąkę. Ciasto starannie zagniatamy - do elastyczności, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być okrągła lub prostokątna, ważne, by ciasto było mniej więcej dopasowane do wielkości formy), przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie robimy w cieście małe wgłębienia, do których wkładamy posiekane zioła, a na nie połówki pomidorów koktajlowych. Na cieście rozkładamy także pokrojoną w paseczki szynkę oraz starty ser. Całość skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Smacznego!

Komentarze

  1. Focaccia jest na mojej liście "do zrobienia", z tym że ta lista jest już bardzo dłuuuuga:)
    A Twoja wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też była, baardzo długo :) W końcu się doczekała i jestem zachwycona! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ja też zamierzałam ostatnio zrobić Focaccie,ale to tym wpisie, to już nie mam wątpliwości ! Zrobię ją natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Czekam na wrażenia :)

      Usuń
  3. Och jak pysznie się prezentuje i zapewne tak smakuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Smakuje wyśmienicie! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda pysznie:)już wiem co podam mężowi na kolacje jak wróci do domu:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie zadowolony :) Mój Mężuś był zachwycony :)

      Usuń
  5. O mamuniu, wygląda nieznośnie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym