Przejdź do głównej zawartości

Zielony kurczak curry w porowym składzie

Tym razem prezentuję Wam bardzo proste i obłędnie smaczne danie z przepisu mojej teściowej. Po raz pierwszy jadłam je właśnie u teściowej, zaraz po naszym ślubie. Od tamtej pory robię je bardzo często - jest po prostu znakomite. Nawet przeciwnicy pora je uwielbiają! W oryginalnej wersji robi się je w sosie śmietanowym. Dziś moje danie tylko zabarwiłam śmietaną, ze względu na zmianę naszych nawyków żywieniowych. Mimo wszystko, w mojej odchudzonej wersji wcale nie smakuje gorzej. Polecam Wam wypróbować obie!


Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka,
- 3 spore pory (białe części, ewentualnie jasnozielone),
- przyprawy: sól, pieprz, curry,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- śmietana (ja dodałam 1 łyżkę, ale można więcej lub całkowicie z niej zrezygnować),
- dodatkowo: ryż.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę curry. Po chwili, gdy kurczak stanie się biały, dodajemy umytego i pokrojonego w półplasterki pora. Podlewamy wodą, zmniejszamy gaz, przykrywamy. Dusimy ok. 15 minut (oczywiście sprawdzamy, czy mięso jest uduszone i miękkie). Po tym czasie dodajemy więcej curry (wg uznania, ja dodałam jeszcze ok. 1,5 łyżeczki) i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!



Komentarze

  1. Fajny :) Bardzo lubię pory, a kurczaka teriyaki z porami najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że za porem w dużych ilościach nie przepadam - danie wygląda i zapowiada się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na kurczaka:) Bardzo lubię takiego z porem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, wiosenny sposób na kurczaka. Na pewno wyprobuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis brzmi bardzo zachęcająco i tak samo wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam bardzo! Zachęcam do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne kolory, a i danie musi być smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z tych dań, o których smaku nie można zapomnieć :)

      Usuń
  9. Z porem bardzo lubię .Piękne kolorki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!