Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańska zapiekanka, pełna aromatu

Inspiracją do mojej piątkowej kolacji był przepis kotletowy, który zmodyfikowałam z uwagi na preferencje i brak niektórych składników. Przyznam, że zapiekanka jest bardzo aromatyczna, mój Mąż pochłaniał ją z wielkim smakiem. Następnym razem zamiast papryki dodam pomidory, dzięki temu będzie bardziej soczysta. Jeśli wolicie zapiekanki z tzw. treścią, można dodać do niej mięso mielone - z pewnością Wam posmakuje. Gorąco polecam! 


Składniki:
- makaron Emiliane Strozzapreti (większa połowa),
- 200 g pieczarek,
- pół papryki (następnym razem dodam 2 pomidory),
- 1 mały por,
- ok. 200 g sera topionego ziołowego,
- czosnek granulowany, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, sól, pieprz,
- masło do podsmażenia,
- ser żółty do posypania.

Na średniej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy umytego i pokrojonego na plasterki pora. Po chwili dodajemy dokładnie umyte i pokrojone na plasterki pieczarki oraz paprykę (w kostkę; zamiast papryki można dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 pomidory). Chwilę smażymy. Dolewamy ok. pół szklanki wody, zagotowujemy. Dodajemy ser topiony, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Przyprawiamy. Dusimy przez ok. 10 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W razie potrzeby sos można podlać wodą, będzie go więcej. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, zalewamy sosem, mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 15 minut. Smacznego!

Przy okazji zobaczcie, jakie piękne nagrody otrzymałam w ostatnich dwóch tygodniach (za które serdecznie dziękuję organizatorkom konkursów - Wiosenka27, Ulcik):




Komentarze

  1. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!