Przejdź do głównej zawartości

Tarta z truskawkami i mascarpone - wiosna!

Weekend, piękna pogoda, wiosna! Na taką sobotę wymarzyliśmy sobie z Mężusiem tartę truskawkową. I to był bardzo dobry pomysł! Spód zrobiłam trochę inaczej niż w przepisie na tartę gruszkowo-jabłkową. W efekcie ciasto jest bardziej "tartowe", to znaczy kruche, a zarazem twardawe, czyli idealne do tego typu wypieków. Dodatek truskawek i mascarpone był strzałem w dziesiątkę, ale tego chyba nie muszę opowiadać - to połączenie jest idealne! 

 Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki dodatkowe:
- pół szklanki śmietany kremówki,
- 1 fix do ubijania śmietany,
- 250 g sera mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki marmolady (dowolny smak, u mnie wieloowocowa),
- 250 g truskawek,
- 1 galaretka, najlepiej truskawkowa (u mnie jabłko-kiwi).

Składniki  na ciasto (przesiana mąka, cukier puder, masło) mieszamy mikserem, po chwili dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Przekładamy na blat, zagniatamy. Po dokładnym połączeniu składników, ulepiamy kulę i wkładamy w woreczku foliowym do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i przekładamy do formy o średnicy ok. 24 cm. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z obciążeniem (u mnie papier do pieczenia położony na ciasto, a na papierze silikonowe foremki do babeczek :) )15 minut oraz po zdjęciu obciążenia 8-10 minut, do zarumienienia. Studzimy w formie na kratce. Spód można przygotować dzień wcześniej, dodatki w dniu podania.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, mieszamy, studzimy. W czasie, gdy będzie tężała, ubijamy na sztywno śmietanę: musi być bardzo dobrze schłodzona (najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, a 10 minut przed ubijaniem do zamrażarki). Najpierw ubijamy na wolnych obrotach, po chwili dodajemy fix i zwiększamy obroty. Na koniec można na najwyższych, ale ze szczególną ostrożnością, by nie robić tego zbyt długo. Ser mascarpone mieszamy mikserem w oddzielnej misce, dodajemy cukier puder, a następnie ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy (lub mikserem na najniższych obrotach).
Tartę równomiernie smarujemy marmoladą, na to wylewamy krem. Truskawki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry. Układamy na kremie. Zalewamy partiami (czyli nierówno, w niektórych miejscach) galaretką. Smacznego!














Komentarze

  1. też robię podobną , ale bez galaretki na wierzchu, twoja mega apetyczna :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiało latem:-). Uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham truskawki pod każdą postacią. Ta tarta musi być boska w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest... a raczej była :) Zniknęła błyskawicznie :)

      Usuń
  5. Jak patrzę na takie ciacha to chcę już lato .Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest efektem mojej tęsknoty za latem, to tak na zachętę :)

      Usuń
  6. Uwielbiam tarty! Twoją wypróbuję w sezonie truskawkowym, bo truskawki, które niedawno kupiłam były zbyt plastikowe :-). Pozdrawiam i zapraszam do mnie na tartę z białą czekoladą i advocaatem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, nie ma to jak prawdziwe truskawki. Moje nie były jeszcze takie złe, przynajmniej przez chwilę mogłam poczuć namiastkę lata ;) Pozdrawiam

      Usuń
  7. hmmm... to musi być pyszne ;) Widzę, że wiosna zawitała na dobre na twoim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. sorry ale okropnie to wygląda, nie zjadła bym tego nigdy w życiu. ta galareta na wierzchu mało apetyczna, jeszcze taka kolorowa pocięta:((((słaby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, każdy ma prawo, by wyrażać własne zdanie i mieć swój gust kulinarny. Następnym razem proszę jednak o podpis pod komentarzem. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym