Przejdź do głównej zawartości

Roladki z mięsa mielonego w szynce otoczone sosem pomidorowym

Nigdy nie sądziłam, że połączenie mięsa mielonego z szynką może być tak apetyczne. Wystarczyło tak niewiele, żeby z mięsa mielonego stworzyć zupełnie inne danie. Jest idealne na wielkie i niewielkie przyjęcia - przygotowuje się zanim przyjdą goście, robi się szybko, no i nie trzeba stać przy kuchni - po prostu wyjmujemy z piekarnika i podajemy na stół. Inspirację zaczerpnęłam z pewnego bloga, a samo przygotowanie natchnęło mnie do nowych pomysłów i tak oto powstało danie, które na stałe wpisało się do mojego menu. Zachęcam do spróbowania!!!

Składniki na mięso (na ok. 12 kotletów):
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki),
- 1 kajzerka (namoczona w wodzie),
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka estragonu, pół łyżeczki przyprawy do gyrosa, pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 6 dużych plastrów szynki,
- małe wykałaczki,
- olej do podsmażenia.

Składniki na sos:
- kilka pieczarek,
- 1-2 puszki pomidorów całych (zależy jaką ilość sosu preferujecie),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 mała marchew,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, świeża bazylia (3-4 listki), oregano.

Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa. Do miski wrzucamy: mięso, namoczoną wcześniej i wyciśniętą z nadmiaru wody kajzerkę, startą na tarce cebulę, jajko, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę kroimy na pół. Formujemy kotlety (wielkość jak mielone), a następnie zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką (jak na zdjęciu wyżej). Podsmażamy roladki z obu stron na 2-3 łyżkach oleju (najpierw kładziemy wykałaczką w dół). Gdy roladki będą podsmażone z obu stron (ale nie usmażone, tak jak mielone), wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wyjmujemy wykałaczki.
Na małej patelni podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na większej patelni przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce marchewkę. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie można podlać wodą (ale niezbyt dużo). Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Gładki sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat i przyprawy (bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, a następnie dodajemy pod koniec duszenia). Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki. Gotowe mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami lub makaronem (ja podałam z ziemniakami i surówką). Smacznego!!!

Mięsne rolowanie - konkurs!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym