Przejdź do głównej zawartości

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

Marmolada już od dawna czekała w lodówce na swoją porę. Postanowiłam ją w końcu wykorzystać, oczywiście do rogalików. Przepis dostałam kiedyś od mojej mamy i musicie mi wierzyć na słowo - lepszych w życiu nie jadłam. Przygotowanie wcale nie jest takie pracochłonne, wyrastanie też nie musi być długie. Po upieczeniu znikają z prędkością światła :) Zachęcam do upieczenia!


 Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 jajko (żółtko do ciasta, białko do posmarowania),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru z wanilią,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 50 g masła,
- konfitura,
- szczypta soli,
- cukier brązowy (lub biały) do posypania.

Rozpoczynamy od rozczynu z drożdży: w misce kruszymy drożdże, zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka, dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, czekamy chwilę, aż rozczyn zacznie "pracować", przykrywamy ściereczką. Po ok. 5 minutach dodajemy żółtko, cukier z wanilią, sól, mąkę, resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy (ja mieszałam trzepaczką, stopniowo dodając mąkę na przemian z mlekiem). Na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto przekładamy na blat (lub stolnicę) i starannie wyrabiamy. Powinno być elastyczne, miękkie, bez żadnych grudek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy najpierw jedną połowę, potem drugą. Grubość ciasta zależy od Was, jak wolicie. Lepiej, żeby było dość cienkie, ale też nie może się rwać. Ostrym nożem kroimy placek wzdłuż na paski (wysokość ok. 3 cm), a następnie tworzymy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę po szerokiej jego stronie i formujemy rogaliki (zwijamy w kierunku wąskiej). Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem, czekamy ok. 10-15 minut do wyrośnięcia (jeśli macie więcej czasu, to dłużej, jeśli nie macie czasu, można od razu piec). Po tym czasie smarujemy rogaliki rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do rumianego koloru (ok. 15-20 minut). Smacznego!


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam, jeszcze zostało kilka :)

      Usuń
  2. oj tak, odkąd zaczęłam takie robić, cieszą się wielkim zainteresowaniem całej rodziny, od najmłodszych do tych starszych ;) znikają szybciej niż by sie można spodziewać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jakie przepyszne! A jak się pięknie zarumieniły:))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają na szybkie i łatwe, a zawsze wydawało mi się, że to takie trudne, będę musiała spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są bardzo łatwe w wykonaniu :)

      Usuń
  5. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) A rogaliki za mna chodza juz jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepisik!!! Zrobiłam z podwójnej porcji, w środku nadzienie z marmoladką różaną, a na wierzchu cukier brązowy. Pierwsza porcja już ma niezłe powodzenie ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :))) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji