Przejdź do głównej zawartości

Kuszący obiad: chrupiące kawałki kurczaka w migdałowej panierce

Inspirację na taki obiad zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych stron. Zrobiony raz - kusi tak bardzo, że następnego dnia mamy ochotę na powtórkę. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego polecam zapracowanym - zwłaszcza, jeśli macie gotowe mięso mielone drobiowe. Ja zmieliłam swoje sama, co też nie zajęło zbyt wiele czasu. Zachęcam Was bardzo gorąco do spróbowania połączenia kawałków kurczaka z panierką migdałową - gwarantuję, że ten smak Was zachwyci. Danie szczególnie polecam niejadkom - tym razem z pewnością nie odmówią. Na moim zdjęciu trochę przypominają kotlety mielone, ale niestety nie udało mi się zrobić lepszego - zniknęły zanim zdążyłam znaleźć lepsze ujęcie, a ładniejsze kawałki zostały już zjedzone :)


Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka - dwukrotnie zmielona (lub jak wolicie - mięso mielone drobiowe),
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- olej do smażenia,
- 1 małe opakowanie migdałów.

Na początku przygotowujemy panierkę. Zalewamy migdały (o ile mają skórkę) wrzącą wodą. Po ok. 3-5 minutach obieramy ze skórki. Obrane migdały osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie miksujemy blenderem (przystawką siekającą) na bardzo drobno (z wyglądu mają przypominać bułkę tartą). Gotowe mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, mąką oraz przyprawami. Masa powinna być zwarta (w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką nabieramy trochę mięsa, tworzymy mały wałek i dokładnie panierujemy migdałami. Smażymy na oleju. Najlepiej smakują z ziemniakami, surówką i sosem chilli. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym