Przejdź do głównej zawartości

Jajka nadziane szynką i serem

W pierwszym dniu kalendarzowej wiosny mam dla Was propozycję, która z pewnością sprawdzi się na wielkanocnym stole. Przygotowanie jest proste i szybkie, smak bardzo ciekawy. Polecam Wam podanie jajek na dwa sposoby: nadzianych pieczarkami oraz szynką i serem - będzie ciekawiej. Do dzieła!

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- ok. 5-6 plasterków szynki (u mnie 3 plasterki szynki tzw. białej, 3 plasterki suchej krakowskiej),
- 4-5 plasterków sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypiorek do dekoracji,
- pieprz.

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka, które rozgniatamy widelcem. Szynkę i ser bardzo drobno siekamy. Mieszamy żółtka, szynkę i ser, dodajemy majonez i musztardę, przyprawiamy pieprzem. Ilość majonezu i musztardy można dostosować do swoich upodobań smakowych. Białka napełniamy farszem, formujemy okrągłe "jajko". Dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!!!!



Komentarze

  1. Takie jajka to u mnie już standard na Wielkanoc, są bardzo smaczne i znikają w mgnieniu oka:)

    może zechciałabyś dodać swój przepis do akcji na Mikserze - SeroManiacy?:)

    pozdrwiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, już dodałam :)

      Usuń
  2. U nas też zazwyczaj się pojawiają jajka nadziewane na imprezach, ale bez sera. Spróbuję teraz Twojej wersji.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przepisy, na pewno zrobię, idealne dla gości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja - świetnie się sprawdza na imprezach :)

      Usuń
  4. Super jajeczka, lubię takie faszerowane na różne sposoby :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm robiłam to już kiedyś kilka razy i naprawdę uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!