Przejdź do głównej zawartości

Groszek ptysiowy - najlepszy dodatek do zup-kremów

Groszek ptysiowy jest jednym z niezastąpionych dodatków do zup-kremów. W niektórych sklepach ciężko go dostać (przynajmniej ja mam takie doświadczenia), poza tym wiadomo, że domowy jest zawsze najlepszy. Postanowiłam zrobić sama, z kotletowego przepisu. Wykonanie jest banalne, jedyny problem stanowi formowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie szprycy, dzięki której zrobimy to szybko i przyjemnie. Ja posłużyłam się rękawem do dekoracji, ale nie jestem zachwycona efektem - do następnej partii wybiorę się do sklepu po szprycę. Moje groszki ptysiowe może nie są idealnie równe i piękne, ale smak pozwala o tym zapomnieć :)


Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 60 g masła,
- 2 duże jajka lub 3 małe.

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła i połączenia się składników. Następnie partiami dodajemy mąkę, zmniejszamy gaz, mieszamy energicznie (uwaga, by się nie przypaliło). Można na chwilę zdjąć z gazu, wymieszać, potem znowu na gaz. Gdy utworzy się zwarta masa, wyłączamy gaz i czekamy aż zawartość garnka ostygnie. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy bardzo dokładnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycę (lub rękaw) napełniamy masą i formujemy niewielkie kuleczki (mogą być ze stożkami, jak widać na zdjęciu - w trakcie pieczenia trochę się przypiekają, ale efekt jest fajny). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Z całej masy wychodzą 3 blachy. Smacznego!

Komentarze

  1. Lubię taki groszek, tzn nigdy nie jadłam domowego, zawsze kupujemy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też kupowaliśmy aż do czasu, kiedy po raz pierwszy zrobiłam domowy :)

      Usuń
  2. Bardzo dawno temu robiłam ,a póżniej z lenistwa szłam do sklepu i kupowałam .A nie ma to jak domowe,bez względu na kształt.Twoje takie fikuśne ,podobają mi się

    OdpowiedzUsuń
  3. http://boronappetit.blogspot.com/ Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię do zupek, ale nie robiłam sama nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam - przygotowanie jest bardzo łatwe!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!