Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa z kluskami kładzionymi

Od rana za oknem pięknie świeci słońce, w powietrzu czuć, że powoli idzie wiosna. W związku z taką pozytywną aurą postanowiłam ugotować coś, co smakiem przypomina mi wiosnę. Przy okazji jest to dość dietetyczna zupa, no i z pewnością bardzo zdrowa, bo bogata w żelazo. Jej skład można dostosowywać do własnych potrzeb - jeśli chcecie ugotować wersję light, zrezygnujcie z zagęszczenia mąką i śmietany. Jej smak wcale nie będzie gorszy! Na dzisiejszy dzień wybrałam wersję mieszaną, czyli trochę treści i trochę diety :) Z uwagi na brak bardzo istotnego w tej zupie składnika, jakim jest ser topiony, musiałam ją nieco zmodyfikować. Przedstawię Wam wersję sprawdzoną, z dodatkiem przyprawy, która okazała się dziś składnikiem numer jeden. Przy okazji zobaczcie, co przygotowuję na zbliżającą się Wielkanoc :)


Składniki na zupę:
- 1 średni brokuł,
- 1 starta na dużych oczkach marchew,
- 150 g serka topionego,
- 2-3 kostki rosołowe domowe,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, odrobina curry, pół łyżeczki cukru,
- ewentualnie mąka i łyżka śmietany,
- odrobina octu.

Składniki na kluski kładzione:
- 2 jajka,
- niecała szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- mąka pszenna - na oko - by ciasto nie było zbyt lejące,
- szczypta soli.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy domowe kostki rosołowe (zawsze, kiedy gotuję rosół, przeznaczam jego część na kostki rosołowe - mrożę w woreczkach do lodu). Dodajemy marchew. W drugim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy szczyptę soli, odrobinę octu i wrzucamy dokładnie umyty brokuł (same różyczki). Brokuł gotujemy w oddzielnym garnku z uwagi na ryzyko, iż będą w nim robaki (stąd ocet). Gdy będzie już dość miękki, odcedzamy, a następnie miksujemy blenderem lub mikserem na gładką masę. Zmiksowany brokuł dodajemy do zupy, mieszamy. Po chwili dodajemy serek topiony, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku. Curry okazało się bardzo ważną przyprawą, która dodała niesamowitego aromatu. Jeśli zupa będzie mało gęsta, można zaprawić mąką. Zupa jest dość oporna w przyprawianiu, trzeba dość solidnie użyć przypraw :)
Wszystkie składniki na kluski dokładnie mieszamy w misce. Ciasto musi być gęste, nie może być lejące. Zagotowujemy wodę w średnim garnku, solimy. Ciasto zsuwamy z łyżki za pomocą innej, wielkość zależy od preferencji. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarło do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od ponownego zagotowania wody (musicie sprawdzać, czy kluski nie są surowe - różna wielkość każdego z nich powoduje, że nie gotują się zbyt równomiernie). Kluski odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej, nie przelewamy wodą. Nakładamy na talerz, zalewamy zupą. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!