Przejdź do głównej zawartości

Zieleń w kuchni: spaghetti szpinakowo-pieczarkowe

Przepis na zielone spaghetti chodził za mną już od dawna, w zasadzie od kiedy zobaczyłam go na moim ulubionym blogu (dodam, że zmodyfikowałam go z uwagi na brak niektórych składników i nadwyżkę innych :) ). Dziś był odpowiedni dzień - piątek, szpinak w zamrażarce i głodny Mąż, który chciał zjeść po powrocie z pracy coś pysznego. Postanowiłam ugotować, a z jedzeniem poczekać na Mężusia, ale cudowny zapach nie pozwolił mi na cierpliwość :) I tak się stało, wstyd się przyznać, że zjadłam dwa razy (ale drugim razem mniejszą porcję, co mnie mam nadzieję tłumaczy :) ). Zaszalejcie i Wy - na zielono!


Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 175 g mascarpone,
- kilka pieczarek,
- 1 niewielka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- makaron do spaghetti,
- sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.

Przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania makaronu (cała reszta jest szybka w wykonaniu). W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę (czosnek w drobniejszą lub rozgniatamy). Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po chwili, gdy troszeczkę się zrumienią, dodajemy szpinak. Dusimy ok. 10-15 minut. W tym czasie podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki na niewielkiej ilości oleju (na drugiej patelni). Doprawiamy przyprawami do smaku (pieczarki i szpinak). Do szpinaku dodajemy mascarpone (czekamy do rozpuszczenia, cały czas mieszając) i pieczarki. Gotujemy jeszcze chwilę. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy i nie przelewamy wodą. Polewamy porcję sosem, możemy posypać dodatkowo żółtym serem. Smacznego!!!

Komentarze

  1. Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne! uwielbiam wszystkie składniki:) chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!