Przejdź do głównej zawartości

Jajka nadziane pieczarką

Od kiedy pamiętam, jajka z pieczarkami zawsze gościły na naszym stole. Przepis zaczerpnęłam już dawno temu z zapisków mamy. Jest to kolejna szybka przystawka, która doskonale się sprawdza na każdym przyjęciu. W sezonie wiosenno-letnim idealnie komponuje się ze szczypiorkiem na wierzchu, w zimowym wystarcza sam majonez. Moja miłość do pieczarek zaczęła się chyba właśnie wtedy, gdy po raz pierwszy spróbowałam tej wyśmienitej przystawki!


Składniki:

- jajka ugotowane na twardo,
- pieczarki (na każde jajko przypadają 2 średnie),
- majonez,
- sól, pieprz.

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Każde kroimy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy żółtka, odkładamy na bok. Dokładnie myjemy pieczarki, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy (bez konieczności dodania tłuszczu; do pieczarek można dodać pokrojoną w kostkę cebulę - tak też smakuje wyśmienicie). Dusimy do momentu, aż wyparuje cała woda. Gdy pieczarki będą już zimne, dodajemy do nich pokruszone żółtka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez (w zależności od ilości farszu, średnio powinno być pół łyżki). Połówki białek napełniamy farszem tak, by całość wyglądała jak jajko (jak na zdjęciu). Całość ozdabiamy majonezem, ewentualnie szczypiorkiem lub rzodkiewką. Smacznego!

Komentarze

  1. Tez robie takie pieczarki i tez przepis znam od mamy, sa na prawdę pycha i jak podaje na przyjęciach wszyscy zachwalają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jej rewelacyjny, jajka zniknęły w kilka chwil:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji