Przejdź do głównej zawartości

Idealnie kremowa zupa serowa

Przepis na zupę serową znalazłam kiedyś w gazecie, ale znacznie różnił się od tego, który za chwilę Wam przedstawię. Jest to ulubiona zupa mojego Męża (teraz trochę konkuruje z porowo-ziemniaczaną :) ). Robi się ją niezwykle szybko, z wykorzystaniem standardowych składników każdej lodówki. Najlepiej smakuje na pozostałości niedzielnego rosołu, ale kostka rosołowa także całkiem nieźle się sprawdza. W ostateczności, kiedy nie mam ani rosołu, ani kostki, dodaję po prostu więcej vegety :) I jeszcze jedno - najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi (niebawem dodam przepis) lub z grzankami. Dziś użyłam zwykłego makaronu i powiem Wam, że też jest pyszna. Dosyć tego gadania. Proszę Państwa, gotujemy!


Składniki:
- pozostałość niedzielnego rosołu (każda ilość jest na wagę złota; może być 1 kostka rosołowa),
- 1 por (biała i jasnozielona część),
- 1 niewielka marchew,
- 100 g serka topionego - na średni garnek (dowolny smak, oprócz paprykowego czy grzybowego; ja użyłam cebulowo-szczypiorkowego i ten jest najlepszy),
- łyżka śmietany,
- mąka do zaprawienia,
- pieprz, sól, ok. 1/4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka bazylii.

Zagotowujemy rosół, dodajemy do niego pokrojonego w cienkie plasterki pora i startą na tarce marchew. Gotujemy ok. 15 minut, aż por i marchew będą miękkie. Dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (serek można zmiksować blenderem, będzie szybciej). Zaprawiamy mąką (1 łyżka na 1/2 szklanki wody), a następnie posypujemy bazylią i pozostałymi przyprawami. Czekamy do zagotowania. Zupę wyłączamy, zaprawiamy śmietaną. W smaku powinna być dość słona (ale oczywiście bez przesady!). Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym