Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z nutką curry

Przepis na ten gulasz jest moją własną kompozycją, która powstała już dawno. Od tamtej pory, kiedy myślę o gulaszu, od razu przypomina mi się ten smak. Ze względu na brak pomidorów w lodówce, postanowiłam dodać suszone w oleju, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Dodają jeszcze więcej aromatu i idealnie komponują się z resztą składników. Polecam Wam przygotowanie gulaszu w nieco innej formie! 


Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka (lub schabu),
- 250 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- pół papryki,
- 7-10 suszonych pomidorów w oleju,
- olej do podsmażenia,
- papryka ostra,
- curry,
- pieprz,
- sól,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki mąki na pół szklanki wody.

Rozpoczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę (ok. 1cm na 1 cm). Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (najlepiej w dość wysokiej patelni), a następnie solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. W razie potrzeby można podlać wodą. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, a następne wrzucamy liście laurowe i ziele. Dolewamy wody, by sosu było więcej. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa,pamiętając o podlewaniu wodą (miękkość całości można zauważyć po tym, jak z papryki odchodzi skórka). Przyprawiamy papryką ostrą (ok. pół łyżeczki), curry (trochę więcej niż pół łyżeczki), w razie potrzeby solą. Na koniec zaprawiamy mąką i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem (u mnie była tym razem wersja z makaronem). Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!