Przejdź do głównej zawartości

Domowa piekarnia, ciąg dalszy: bardzo łatwy i pyszny chleb

Pieczenie chleba coraz bardziej mi się podoba. Nie dość, że wykonanie jest banalne, to jeszcze świeżość pozostaje na długo (moje słowa brzmią jak z reklamy :) ). Nie miałam zbyt wielu składników, ale z tych obecnych udało się upiec bardzo smaczny chleb. Moja modyfikacja przepisu z moich wypieków wynika ze zbyt małej ilości mąki pszennej, którą częściowo zastąpiłam pełnoziarnistą. To był dobry wybór - chleb jest znakomity! 




Składniki:

- 500 g mąki pszennej,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki soli,
- 25 g masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 300 ml ciepłej wody.

Na początku rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Czekamy ok. 5 minut, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Starannie wyrabiamy ciasto (na początku w misce do połączenia składników, później na blacie). Gdy będzie elastyczne, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, by wyrosło. Po dwukrotnym zwiększeniu objętości, uderzamy ciasto pięścią, krótko wyrabiamy i formujemy owalny bochenek. Przekładamy do nasmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą blachy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne pół godziny. Za pomocą ostrego noża, kilkakrotnie nacinamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji