Przejdź do głównej zawartości

Delikatne kotlety z pieczarkami, czyli coś dla miłośników placków ziemniaczanych

Kotlety, które dziś Wam przedstawię są jednym z moich największych odkryć w ostatnim czasie. Ich smak miałam okazję poznać w ostatni dzień minionego roku, kiedy moja Przyjaciółka przyrządziła dla nas obiad przed sylwestrowym szaleństwem. Przyznam, że byliśmy absolutnie zachwyceni tym daniem. Bardzo szybko poprosiłam o przepis i dołączyłam go do listy ulubionych. Od tamtej pory bardzo często gości na naszym stole. Z wyglądu przypominają placki ziemniaczane, w smaku rozpływają się w ustach. Przygotowanie jest łatwe, najważniejsze zadanie pełnią czas i lodówka, za sprawą marynaty. Reszta jest banalna :) Zachęcam Was bardzo gorąco do spróbowania i delektowania się ich smakiem!


Składniki na około 12 kotletów:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Pierś z kurczaka i pieczarki myjemy, a następnie kroimy w kostkę (o boku ok. 1 cm). Cebulę kroimy w półplasterki. Gotowe składniki przekładamy do dość wysokiego naczynia (z pokrywką), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pojemnik zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (może być na całą noc). Po tym czasie smażymy na oleju tak, jak placki ziemniaczane. Po usmażeniu możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji