Przejdź do głównej zawartości

Ciasto francuskie w trzech odsłonach

Ostatnio odkrywam coraz więcej zalet ciasta francuskiego. Jest idealne pod względem szybkości w przygotowaniu czegoś smacznego i można wykorzystać je na wiele sposobów. Postanowiłam jak zwykle z niczego zrobić coś i wyszło coś bardzo pysznego! W lodówce miałam cały płat gotowego ciasta, w zamrażarce połowę. Wykorzystałam oba, podając kieszonki w trzech smakach: serowym, pieczarkowo-kremowym oraz pomidorowym z fetą. Pomysł paluszków serowych pochodzi z moich wypieków, pozostałe są moją własną inwencją. Czy ich przygotowanie nie jest banalne? :) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!



Składniki na paluszki serowe:
- 1/2 arkusza ciasta francuskiego (można użyć całego, ja podaję przepis, który składa się z trzech smaków),
- żółty ser starty na małych oczkach (ilość wg uznania),
- papryka ostra lub chilli (przyprawa),
- rozkłócone jajko.

Połowę arkusza ciasta francuskiego dzielimy na pół (czyli powstają dwie ćwiartki). Jedną z powstałych smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy startym serem, a następnie papryką ostrą. Przykrywamy całość drugą ćwiartką ciasta i powtarzamy czynności - smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Ciasto kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Każdy z nich należy chwycić za oba końce i wykręcić w przeciwnych kierunkach. Przekładamy paluszki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (oczywiście zachowując odstępy), przyklejając końce. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.



Składniki na kieszonki pieczarkowo-kremowe:
- 1/2 arkusza ciasta francuskiego,
- ok. 8 średniej wielkości pieczarek,
- 1 trójkącik lub 1 łyżka sera topionego (dowolnego smaku),
- 1 mała cebula,
- oliwa do smażenia pieczarek,
- rozkłócone jajko (na pewno zostanie z paluszków serowych, więc nie trzeba używać kolejnego),
- pieprz czerwony (może być czarny), sól.

Przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia na oliwie pieczarek (pokrojonych w małe plasterki). Po chwili dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dusimy do momentu wyparowania całej wody. Na koniec przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z gazu i dodajemy serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadracików, wypełniamy farszem i zlepiamy w trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kieszonkę smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut.




Składniki na kieszonki pomidorowe z fetą:
- 1/2 arkusza ciasta francuskiego,
- 1 pomidor (bez skórki),
- ok. 20 kosteczek fety,
- oregano,
- rozkłócone jajko (także z poprzednich wersji).

Pomidor kroimy w drobną kosteczkę. Ciasto dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z nich napełniamy farszem: pomidor, 3 kosteczki fety oraz posypujemy odrobiną oregano. Kieszonki zlepiamy w trójkąty. Przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach, 12-15 minut. Wszystkie rodzaje kieszonek można upiec razem (najlepiej rozłożyć na 2 blachy), wkładając obie blachy razem do piekarnika. Ta, która będzie niżej wymaga troszeczkę dłuższego pieczenia, dlatego najpierw można podać pierwszą, a po chwili (ok. 5 minut) drugą. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji