Przejdź do głównej zawartości

Sałatka gyros, czyli coś, co długo śni się po nocach :)

Prawie każda impreza w naszym domu jest związana z podaniem sałatki gyros. Jest niezastąpiona na stole i zawsze znika jako pierwsza. Polecam Wam jej przygotowanie i zapewniam, że na stałe zagości w Waszym menu! 




Składniki:

- ok. 250 g mięsa (wołowego, drobiowego lub wieprzowego - ja zazwyczaj wybieram schab lub pierś z kurczaka),
- puszka kukurydzy,
- 5-6 ogórków konserwowych,
- 1 średnia cebula,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 5 łyżek ketchupu, 4 majonezu,
- przyprawa do gyrosa,
- tłuszcz do smażenia.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso pokrojone w małe paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa (ilość przyprawy według preferencji co do ostrości sałatki - im więcej, tym ostrzejsza; ja preferuję dość ostrą). Dusimy do miękkości, można w trakcie podlać wodą. Na koniec możemy jeszcze posypać przyprawą do gyrosa. W tym czasie, myjemy kapustę i kroimy na cienkie paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz cebulę i ogórki pokrojone w kostkę. Kiedy mięso będzie gotowe, czekamy aż wystygnie, a następnie dodajemy do sałatki. Całość mieszamy. W kubku lub małej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy razem ketchup i majonez do gładkiej konsystencji. Dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z chlebkiem pita. Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!