Przejdź do głównej zawartości

Pyszne babeczki z gruszkową niespodzianką

Po ostatnim pieczeniu tarty gruszkowo-jabłkowej zostało mi jeszcze trochę gruszek w zalewie. Wczoraj postanowiłam je wykorzystać, lecz w trochę inny sposób. Upiekłam babeczki, na które przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a składniki na pewno znajdą się w każdej lodówce. Polecam Wam ich upieczenie, nie tylko z nadzieniem gruszkowym - jestem pewna, że z innymi owocami będą równie przepyszne! 


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ok. 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- ok. 100 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 4 połówki gruszek w zalewie, bądź inne ulubione owoce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki mieszamy w mikserze: rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę gruszki i delikatnie (najlepiej łyżką) mieszamy. Przelewamy do foremek na babeczki (mi wyszło 15). Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji