sobota, 21 stycznia 2012

Prawdziwy raj dla zmysłów - ciasto cytrynowo-waniliowe z syropem cytrynowym

Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto, które miałoby w sobie to "coś". Na jednej ze stron znalazłam przepis, który absolutnie mnie zachwycił - zarówno łatwością wykonania, dostępnością składników, jak i efektem. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i sprawia, że zmysły szaleją! Na pewno na stałe zagości w moim słodkim menu. Przedstawiam Wam przepis na to niezwykłe ciasto i polecam wypróbować jeszcze dziś! Ja wykonałam je specjalnie dla mojego Męża, co możecie wywnioskować po kształcie :)




Składniki na ciasto:

- 20 dag miękkiego masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru ,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki aromatu waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 cytryny,
- cukier puder do posypania.

Składniki na syrop:
- 6 łyżek cukru,
- sok z cytryn (ze składników na ciasto).

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie cytryn oraz starcie skórki na drobnej tarce. W mikserze ucieramy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka (w całości), mleko, przesianą mąkę w połączeniu z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryn. Miksujemy na gładką masę. Pieczemy w piekarniku ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Ja posłużyłam się silikonową formą, dlatego nie wspominałam o wykładaniu blachy papierem, czy smarowaniu masłem. Jeżeli macie inną blachę (najlepiej keksówkę), należy ją wysmarować masłem lub innym tłuszczem i posypać bułką tartą.
W czasie, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy sok z cytryn (wyciskamy z obu). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie wyjmujemy z formy oraz przygotowujemy syrop - zagotowujemy sok z cytryn z 6 łyżkami cukru, cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy 4-5 minut. Na głębokość 3/4 robimy w cieście kilkanaście dziurek wykałaczką. Delikatnie wlewamy do nich gorący syrop. Po całkowitym wystygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie mam serduszkowej foremki :) Musze wybrać się do ikei na zakupy :D i uzupełnić moją zastawę i gadżety :) Takie proste wypieki są najsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda to ciacho :) Ja niestety jestem uczulona na cytrusy więc musiałabym zastąpić je czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmiało można spróbować wersję ze startymi na drobnej tarce orzechami, a zamiast syropu cytrynowego - toffi :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. idealne na słodki prezent dla kogoś bliskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto cytrynowe jakie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj