Przejdź do głównej zawartości

Pasztet

Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się z dzieciństwem. Pasztet kupny to zdecydowanie nie to samo co domowy. Praktycznie w każdym tygodniu gotuję rosół, dlatego też bardzo często mamy na drugi dzień (lub jeszcze tego samego) domowy, pyszny pasztet. Maszynka do mielenia po raz kolejny okazuje się nieoceniona!!! Dzielę się z Wami moim przepisem na pasztet, który zakłócił spokój smakowy już niejednemu naszemu sąsiadowi!!! :)


Składniki:

- mięso z rosołu (2 uda z kurczaka, ok. 200 g mięsa wołowego),
- warzywa z rosołu (3-4 średnie marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera),
- średnia cebula,
- 2 małe kajzerki,
- 2-3 jajka,
- pieprz, sól,
- gałka muszkatołowa,
- smalec,
- oliwa,
- bułka tarta.


Przygotowanie:

Gotujemy rosół z mięsem i warzywami. Oddzielamy mięso od kości i czekamy aż trochę przestygnie. Na patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę. W międzyczasie rozmaczamy w garnku z wodą kajzerki. Kiedy mięso będzie już chłodniejsze, wrzucamy do maszynki do mielenia naprzemian mięso, warzywa z rosołu, cebulę i rozmoczone w wodzie kajzerki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec przyprawiania dodajemy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę soli. Do przyprawionego pasztetu dodajemy żółtka i mieszamy (najlepiej ręką). Kiedy piana z białek będzie gotowa, dodajemy ją do pasztetu i delikatnie łączymy. Wykładamy powstałą masę na natłuszczoną smalcem i opruszoną bułką tartą blachę keksową. Wyrównujemy wierzch. Pozostało tylko wstawić nasz pasztet do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 60-90 minut. Pasztet powinien być z wierzchu złotobrązowy (jak na zdjęciu).



Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji