Przejdź do głównej zawartości

Obłędne pomidorki pod serową pierzynką z nutką czosnku

Skoro zaczęłam już temat karnawału, będę konsekwentna. Przedstawiam Wam kolejną propozycję na stół, tym razem w kategorii drobnych przekąsek. Jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy bardzo mało czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia i niewiele w lodówce. Dodam, że jest błyskawicznie pochłaniana przez gości, a ten smak potrafi śnić się po nocach :)


Składniki:
- 1 pomidor,
- 2-3 łyżki majonezu,
- czosnek (granulowany),
- ser żółty,
- natka do dekoracji.

Rozpoczynamy od sparzenia pomidorów. Delikatnie nacinamy jego skórkę, zalewamy wrzątkiem i obieramy. Czekamy aż pomidory będą całkowicie zimne. W tym czasie możemy zetrzeć na tarce ser (najlepiej na małych oczkach). Gdy pomidory będą już zimne, kroimy je na dość cienkie plasterki (usuwamy gniazda) i układamy obok siebie na talerzu (jak na zdjęciu). Smarujemy każdego pomidorka majonezem, posypujemy serem i niewielką ilością czosnku. Dekorujemy natką. Jeden pomidor wystarcza na cały niewielki półmisek.
Smacznego!!!

Komentarze

  1. Pomidory i ser są dostępne niemal w każdej lodówce więc można uznać, że to przekąska niezawodna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) A połączenie pomidora z majonezem, serem i czosnkiem ma w sobie coś, co niesamowicie działa na kubki smakowe!

      Usuń
  2. O ciekawa i prosta przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne - takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sprawdzają się szybkie przystawki, które można zrobić "z niczego" :)

      Usuń
  4. ja zawsze jeszcze dodaję do tego ser mozzarella no i świeży czosnek-lepszy smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo - świeży czosnek jest lepszy. Granulowany może być jedynie jego alternatywą :) Z mozzarellą też często robię :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!