Przejdź do głównej zawartości

Najlepsza pizza

Kiedy nadchodzi weekend, mojemu Mężowi rośnie apetyt na coś bardzo kalorycznego. Mam cichą nadzieję, że pizza we własnym wykonaniu jest mniej kaloryczna, niż ta w pizzerii :) W końcu wszystko zależy od inwencji kucharza. Przedstawiam Wam zatem przepis na najlepszą pizzę, jaką do tej pory jadłam. Uwaga - przepis silnie uzależnia! :D

Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżki soli,
- 50 g drożdży (świeżych),
- 1/4 szklanki oliwy,
- niecała szklanka ciepłej wody.

 Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Drożdże mieszamy trzepaczką z ciepłą wodą i cukrem. Zostawiamy na chwilę. Dodajemy jajko, sól, oliwę i powoli przesianą mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Ugniatamy ok. 10 minut tak, by dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza (wówczas będzie idealne). Wałkujemy tak, żeby placek pokrył dużą blachę (możecie zrobić pizzę okrągłą, jak na zdjęciu). Ciasto może być trochę większe niż blacha - po rozłożeniu składników brzegi składamy do środka - będą grubsze i bardziej chrupiące (jak widać na zdjęciu).
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ulubionym sosem pomidorowym lub ketchupem. Resztę składników komponujemy według własnego uznania. Oto moje, które przygotowałam jeszcze przed ugniataniem ciasta:

- ok. 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- ok. 10 plasterków ulubionej szynki,
- szczypiorek,
- ser żółty, mozzarella (1 kula).

Większą połowę pieczarek*, pokrojoną w małe plasterki podsmażyć na łyżce masła. Gdy zaczną się rumienić, dodać połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą ziołową (bądź zwykłą), pieprzem, bazylią i oregano. Usmażone pieczarki przełożyć na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w nieco większą kostkę na łyżce oleju. Gdy szynka zacznie się rumienić, dodać resztę posiekanej cebuli. Żółty ser zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem układać kolejno: podsmażone pieczarki, szynkę, świeże pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, szczypiorek. Wierzch pizzy posypać żółtym serem i ułożyć plasterki mozzarelli. Wystające za blachę boki pizzy można zagnieść do środka, tworząc grubsze brzegi. Pizzę możemy posypać odrobiną oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na rumiany kolor (ok. 20 do 40 minut). Można śmiało zaglądać w trakcie pieczenia (otwierać piekarnik). Smacznego!

*Dzięki temu pizza będzie wilgotna, co nie byłoby możliwe, gdybyśmy wszystkie pieczarki podsmażyli.

Pizza przed upieczeniem

Komentarze

  1. Aż mnie naszła ochota na pizzę! Dawno nie robiłam, a domowa jest najlepsza:)) Ten przepis wygląda super, na pewno wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam:)najlepsza pizza jaką jadłam, niebo w gębie, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza pizza jaką jadłam:)a przepis bardzo łatwy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam inny przepis na pieczenie ciasta, przez to taka duża nie wyrasta. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Naprawdę warto spróbować, ja nie wierzyłam ale koleżanka poleciła i już inaczej nie piekę. Daje też surowe pieczarki, wtedy smakuje jak w prawdziwej pizzerii. Naprawdę polecam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz! Pomysł warty wypróbowania - bardzo mnie zaintrygował. Następnym razem spróbuję :)Pieczarki czasami też dodaję całkowicie surowe i faktycznie smakują jak w pizzerii :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Pyszności. Ja też chcę, żeby tak ktoś dla mnie gotował. A nie zawsze tylko pizza na telefon . Wspaniała z Pani żona!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaczerpnęłam inspirację na ciasto- wyszło wysmienicie. Efekty widoczne tu: http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/pizza-z-tunczykiem.html
    Dziękuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało :) Już pędzę obejrzeć. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. do ciasta się nie dodaje raczej jajka... no i ile tu drożdży! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!