Przejdź do głównej zawartości

Pyzy pełne mięsa w sosie paprykowym z nutką curry

Tak jak już kiedyś wspominałam, w naszym domu nie ma tygodnia bez rosołu. Tym razem ta wyjątkowa zupa "przydała" się do przygotowania aż czterech różnych potraw. Wśród nich są wspomniane w tytule pyzy oraz sos, który nadał im niepowtarzalnego smaku. Pomysł na sos zaczerpnęłam z mojego ulubionego blogaReszta to moja własna improwizacja. Zachęcam Was do ich zrobienia - przepis nie jest pracochłonny, a gwarantuje poznanie czym jest niebo w gębie ;)


Składniki na ciasto:
- ok. 3/4 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko.

Składniki na farsz mięsny:
- 1 udko kurczaka z rosołu,
- 1 mały kawałek wołowiny z rosołu,
- 1 mała marchewka i pietruszka (także z rosołu),
- 1 cebula podsmażona na oleju,
- sól, pieprz.

Składniki na sos paprykowy:
- 1 niewielka cebula,
- połowa papryki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka rosołu (lub kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody),
- 1 łyżka masła,
- curry, papryka ostra, sól ziołowa.

Warto rozpocząć od przygotowania sosu, który będzie potrzebował trochę więcej czasu na ugotowanie.  Roztapiamy łyżkę masła na patelni, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po chwili paprykę pokrojoną w paski. Dolewamy szklankę rosołu, dodajemy łyżkę koncentratu i przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na małym ogniu, by papryka dusiła się do miękkości (oczywiście pamiętamy o sosie przez cały czas i zaglądamy do niego w trakcie gotowania). W tym czasie przygotowujemy farsz. Mielimy wszystkie składniki w maszynce, a następnie przyprawiamy do smaku (ja zamiast pieprzu czarnego użyłam czerwonego, co dodało aromatu do farszu - polecam ten rodzaj). Wstawiamy wodę w dużym garnku, przykrywamy pokrywką. W tym czasie przygotowujemy pyzy. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na blacie. W razie potrzeby, gdy ciasto zbytnio się klei, można dodać trochę więcej mąki. Urywamy mały kawałek z dużego ciasta, a następnie lekko rozgniatamy go ręką, wkładamy trochę farszu i zaklejamy na wzór kuleczki. Warto zadbać, by wszystkie pyzy były mniej więcej takiej samej wielkości - wówczas ugotują się równomiernie. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją (ok. 3/4 łyżki na duży garnek), a następnie wrzucamy gotowe pyzy i czekamy do ponownego zawrzenia. Gotujemy około 5-6 minut.
W czasie, gdy gotują się pyzy, przyprawiamy sos (mój jest dość ostry i aromatyczny za sprawą curry). Na koniec możemy użyć blendera, by jego konsystencja była gęsta bez konieczności zaprawiania mąką.
Gotowe pyzy polewamy sosem i delektujemy się niebem w gębie!!! Smacznego!

Komentarze

  1. Wsiadam w samochód i zaraz do Ciebie wpadnę na knedle;) Wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja zazdroszczę tego cotygodniowego rosołu:(( mój nie lubi, więc u mnie jest bardzo rzadko. Ale pyzy uwielbiamy obydwoje, są pyszne, a jeszcze domowe, ho ho ho!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!