Przejdź do głównej zawartości

Domowe hot-dogi, warte grzechu!

Czy nie uważacie, że wyrażenie "domowe hot-dogi" brzmi jakoś tak mniej kalorycznie? :) Mi taka myśl przyszła do głowy, dlatego postanowiłam je zrobić. Okazały się prawdziwym hitem na liście naszych niezdrowych nawyków żywieniowych! Bułka idealna pod względem proporcji składników, miękka, no i środek potrafi zaskoczyć. Mój Mąż stwierdził, że to najlepsze hot-dogi jakie jadł (co jest dla mnie najważniejszą i najwyższą pochwałą!). Szczerze mówiąc, doskonale mogłyby się sprawdzić z innym "wkładem", to znaczy zamiast sera i parówki, na przykład z pieczarkami i serem. Przepis zaczerpnęłam  z  bardzo ciekawej strony, ale jak zwykle musiałam go trochę pozmieniać. Gorrrrąco polecam!!!



 Składniki na 8 niewielkich hot-dogów:
- 300 g  mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- niecała łyżeczka soli,
- 150 ml letniej wody,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki oliwy,
- 8 małych parówek (lub 4 duże przekrojone na pół),
- 16 plasterków żółtego sera.

Przygotowanie hot-dogów rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości wody (tej ze składników powyżej). Czekamy chwilę, aż zaczną "pracować", a następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto (oczywiście nie należą do nich parówki ani ser :) ). Kiedy powstanie ciastowa kula, przekładamy ją na blat i wyrabiamy do elastyczności. Pamiętajmy, by do ciasta dostało się jak najwięcej pęcherzyków powietrza, wówczas idealnie urośnie. Wkładamy je do tej samej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, a następnie kroimy na blacie na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placuszek, do którego wkładamy plasterek sera, parówkę i przykrywamy drugim plasterkiem sera. Sklejamy ciasto palcami tak, by położyć hot-doga zlepieniem w dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. W tym czasie układamy hot-dogi na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 20 minut, by jeszcze trochę urosły. Po 20 minutach, smarujemy wierzch hot-dogów odrobiną oliwy (można posypać sezamem - ja akurat nie miałam), a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe hot-dogi możemy rozkroić wzdłuż i potraktować ketchupem lub innym sosem :) Smacznego!!!!


Komentarze

  1. :D Prawda że pyszne ? :) Cieszę się że smakowały Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszne! Zniknęły szybciej niż się piekły :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Hehe te hot dogi ze strony, którą podałaś już od dawna mam zapisane w ulubionych:)) Twój wpis utwierdził mnie w tym ,że muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne - mój mąż był zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostanio mam na nie nowy sposób: po upieczeniu kroję wzdłuż, do środka wkładam kapustę pekińską lub białą, pomidory pokrojone w kostkę, kawałek ogórka, kilka plasterków rzodkiewki i całość zalewam ketchupem i odrobiną musztardy. Obie wersje są bardzo smaczne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!