Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki śniadaniowe

Nadszedł weekend, więc postanowiłam trochę porozpieszczać Męża i zastąpić suche i twarde bułki z piekarni na świeże własne. Znalazłam przepis na pewnym blogu i jestem absolutnie zafascynowana codziennym wyrabianiem pieczywa. Przepis nie jest pracochłonny, wykonuje się go łatwo i szybko wieczorem, a rano jedynie wstawia do nagrzanego piekarnika. Polecam wszystkim, którzy tak jak my chcą delektować się rano zapachem i smakiem świeżego pieczywa! 




Składniki:

- 25 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 500 g mąki pszennej,
- mleko do posmarowania bułek,
- mak, sezam lub coś, co lubicie do posypania.

Najważniejsza w przygotowaniu bułek jest temperatura pokojowa wszystkich składników - zatem warto wyjąć wcześniej wszystkie z lodówki. Przygotowanie rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w małej ilości mleka. W osobnej misce mieszamy resztę mleka z roztrzepanym jajkiem, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, drożdże z mlekiem, sól oraz mąkę. Starannie mieszamy wszystkie składniki w misce, a następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy. Masa powinna być elastyczna. Do prawidłowego wyrośnięcia niezbędne jest staranne wyrabianie, ze szczególną uwagą na "dostanie się" do środka jak największej ilości pęcherzyków powietrza. Ciasto dzielimy na 9 kawałków i wyrabiamy okrągłe bułeczki (ja zrobiłam 12, ale wyszły niezbyt duże, dlatego polecam 9, by bardziej przypominały kajzerki). Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy ok. 15 minut, by trochę urosły. Następnie wkładamy blachę z bułkami do lodówki na całą noc. Rano rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Bułki możemy lekko spłaszczyć, by nie wyrosły takie grube. Następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy makiem, sezamem, itp. (ja wybrałam wersję bez posypywania). Pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia, a następnie studzimy na kratce. Życzę Wam bardzo smacznego śniadania!



Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!