Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne roladki schabowe w sosie musztardowym w towarzystwie jajka i ogórków

Dziś mam dla Was propozycję delikatnego i bardzo aromatycznego obiadu. Sos musztardowy w tym wykonaniu smakuje nawet przeciwnikom musztardy. Danie przenika kuchnię zapachem ziół, a jego smak jest zaskakująco aksamitny. Przepis znalazłam kiedyś w gazecie (której nazwy nie pamiętam), ale poddałam go modyfikacji. Polecam wszystkim na przyjęcia zwykłe i niezwykłe. 




Składniki:

- schab (4-5 plastrów),
- 1 duże lub 2 małe jajka (ugotowane na twardo),
- 1-2 ogórki konserwowe (mogą być kiszone - według uznania),
- 1 cebula,
- musztarda (najlepiej sarepska lub dijon),
- sól ziołowa (bądź zwykła), pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, estragon, majeranek,
- ziele angielskie,
- 2 liście laurowe,
- oliwa,
- mąka pszenna,
- 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie mięsa rozpoczynamy od ugotowania jajek na twardo oraz rozbicia schabu na cienkie plastry. Każdy kawałek przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy i układamy po ćwiartce jajka i ogórka (ogórek kroimy na tyle kawałków, ile mamy plastrów mięsa). Każdy kawałek schabu zwijamy w roladę i związujemy grubą nicią lub wykałaczką. Mięso podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posypujemy mieszanką ziół (sól ziołowa, bazylia, oregano, estragon, majeranek). Kiedy mięso delikatnie się podsmaży, dolewamy 1,5 szklanki wody, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy mięso, zdejmujemy nici. W tym czasie do sosu dolewamy trochę wody (jeśli chcemy, by jego ilość się zwiększyła), zaprawiamy mąką (1-2 łyżki rozrobione w pół szklanki wody) i czekamy do zagotowania. Po chwili zaprawiamy łyżką śmietany i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy łyżeczkę musztardy i wrzucamy mięso do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Smacznego!!!


Komentarze

  1. Sos musztardowy to ja uwielbiam! W ogóle - często wykorzystuję musztardę np. do marynat. Bardzo lubię jej połączenie z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początku podchodziłam do przygotowania tego dania bardzo sceptycznie, ale smak bardzo mnie zaskoczył! Musztarda faktycznie świetnie się sprawdza w połączeniu z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, a musztarda w tym połączeniu smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne w smaku mięsko. Dziękuję za super inspirację na obiadek. Pan Mąż był bardzooooo zadowolony. Pozdrawiam i dziękuję za wiele pomysłów, które mogę urzeczywistnić na swoim talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!